Fantasmes (històries de Pau i Justícia)

La primera vegada que vaig veure la nova Sala Beckett vaig enamorar-me instantàniament del concepte que havia guiat la reforma i que el seu director, Toni Casares, resumia amb la frase: “que els fantasmes que habiten aquest edifici s’hi continuïn trobant còmodes”. És a dir, que no oblidem que abans de ser la Beckett això havia estat una cooperativa, que l’edifici té una història i que guarda els records de diverses generacions.

I aquest va ser el punt de partida perquè Sergi Belbel i un grup d’alumnes dels seus cursos de dramatúrgia i interpretació a la Beckett decidissin donar veu a aquests “fantasmes” i convidar-los formalment a quedar-se per sempre més a l’edifici.

Aquest grup, anomenat Peripècies, va reunir-se amb nombrosos veïns del barri que conserven la memòria de l’enclau i va recopilar informació per imaginar 15 històries diferents en format microteatre per ser representades per tot l’edifici, entre les mateixes parets on es van generar els records.

El resultat és aquest Fantasmes, un espectacle de més de dues hores que transporta els espectadors a altres èpoques, que fa riure i plorar, i que ens permet explorar l’edifici des del bar fins a les golfes mentre ens creuem amb personatges de carn i os, cadascun amb la seva història. Un conjunt força equilibrat de peces curtes, algunes més còmiques, altres més dramàtiques, però totes fetes des del respecte i l’emoció, una emoció que traspua durant tot l’espectacle.

El viatge culmina amb una peça una mica més llarga on els fantasmes ens conviden a viure amb ells a la Beckett, un moment emotiu que es converteix en una autèntica festa plena de referències i picades d’ullet.

Fantasmes no només és una declaració d’amor a un edifici i a un barri, el Poble Nou, que acull la sala Beckett en la seva nova etapa, és una declaració d’amor al teatre, a la feina en equip i a la capacitat d’aquest art per fer-nos connectar amb històries d’una manera única. Un d’aquells espectacles especials i preciosos que et deixen amb alguna llàgrima als ulls i un sentiment d’estranya felicitat.

Els Fantasmes de la Beckett tornaran per la festa major del barri. Jo us recomano que aneu a fer-los una visita. Us agradarà conèixer-los.

Fantasmes (històries de Pau i Justícia)
Uns pugen i els altres baixen. Dramatúrgia i direcció: Lara Díez i Francesca Vadell. Intèrprets: Roc Esquius, Martí Gallén i Núria Sanmartí.
Inventari. Dramatúrgia i direcció: Agnès Busquets, Mar Esteban, Rosa Molina i Núria Sanmartí. Intèrprets: M. Eugènia Casanova, Mar Esteban, Maria Victòria Llena, Rosa Molina, Eloi Sánchez i Nan Vidal.
Tenoriada. Dramatúrgia i direcció: Nan Vidal. Intèrprets: Míriam Monlleó i Daniel Ventosa.
La festa dels fantasmes. Dramatúrgia i direcció: Martí Gallén, Joan Martínez i Carles Solsona. Intèrprets: Sergi Belbel, Agnès Busquets, M. Eugènia Casanova, Marián de la Chica, Lara Díez, Roc Esquius, Mar Esteban, Martí Gallén, Óscar Jarque, Maria Victòria Llena, Joan Martínez, Rosa Molina, Míriam Monlleó, Lourdes Noguera, Laura Porta, Rafaela Rivas, Eloi Sánchez, Núria Sanmartí, Carles Solsona, Alba Tor, Francesca Vadell, Daniel Ventosa i Nan Vidal.
Fi. Dramatúrgia i direcció: Míriam Monlleó. Intèrprets: Óscar Jarque.
Rates. Dramatúrgia i direcció: Carles Solsona. Intèrprets: Rafaela Rivas i Carles Solsona.
Fantasmes. Dramatúrgia i direcció: Alba Tor. Intèrprets: Martí Gallén i Eloi Sánchez.
Pensamiento constructivo. Dramatúrgia i direcció: Rafaela Rivas i Eloi Sánchez. Intèrprets: Lara Díez, Roc Esquius, Óscar Jarque, Maria Victòria Llena i Míriam Monlleó.
Teatre. Dramatúrgia i direcció: Marián de la Chica, Lourdes Noguera i Núria Sanmartí. Intèrprets: Agnès Busquets, Joan Martínez, Laura Porta, Alba Tor i Francesca Vadell.
Impudor. Dramatúrgia i direcció: Joan Martínez. A partir d’un text d’Óscar Jarque. Intèrprets: M. Eugènia Casanova, Eloi Sánchez i Nan Vidal.
Apios y pestañas. Dramatúrgia i direcció: Laura Porta. Intèrprets: Mar Esteban i Daniel Ventosa.
El CENU. Dramatúrgia i direcció: Maria Victòria Llena i Francesca Vadell.
Intèrprets: Daniel Ventosa.
I ara calla, carai. Dramatúrgia i direcció: Rafaela Rivas. Intèrprets: Rafaela Rivas i Carles Solsona.
Dutxes. Dramatúrgia i direcció: Lara Díez i Núria Sanmartí. Intèrprets: Rosa Molina, Lourdes Noguera i Núria Sanmartí.
La germana. Dramatúrgia i direcció: Rosa Molina. Intèrprets: Lourdes Noguera.
Guies: Sergi Belbel, Marián de la Chica i Edgar Moreno.
Sala: Sala Beckett. Data: 29/05/2017. Fotografia: (c) Mariona Linares.

Comparteix aquesta entrada a:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.