Mala broma

Segons els meus càlculs (o, més aviat, aquest blog, que em serveix de quadern de bitàcola) feia un any i mig que no teníem un text nou de Jordi Casanovas (encara que sí que ha dirigit dos espectacles, L’electe i Adossats) i, què voleu que us digui, jo el trobava a faltar. Perquè tant és el gènere a què s’enfronti (teatre documental, thriller, comèdia, costumisme…), la visió de Casanovas sempre és interessant, intel·ligent i provocadora. I aquesta vegada no n’ha estat l’excepció.

A Mala broma, Casanovas es planteja què és l’humor, per què serveix, de què i, sobretot, com es pot fer humor. Per fer-ho, ens presenta un còmic en hores baixes que va a visitar el seu amic de tota la vida, amb qui havia tingut un programa d’humor a la universitat, però que s’ha dedicat al periodisme en un gran mitjà. La tercera en discòrdia és la dona del periodista, cirurgiana de professió i víctima, tot sovint de les bromes pesades del seu marit.

Mala broma combina una sèrie d’idees i reflexions interessants entorn l’humor amb una carpinteria textual impecable. Des de la presentació dels personatges fins al desassossegant final, passant per tots i cadascun dels girs de la trama, tot està mesurat al mil·límetre per no perdre l’equilibri entre comèdia i drama, distensió i reflexió.

En escena, tres intèrprets que saben com mantenir en tot moment la subtilesa, els matisos i el subtext que demana una història plena de capes. Destaca Anna Sahun que irromp en escena ben avançada l’acció amb un monòleg espitós i divertidíssim, carregat d’humor negre. Òscar Muñoz i Ernest Villegas brillen en les primeres escenes, amb el seu retrat precís de l’amistat masculina. D’altra banda, la direcció de Marc Angelet juga a apujar el volum i portar totes les situacions ben al límit, fet que celebrem perquè dona un gust diferent al que estem habituats als textos de Casanovas (que acostuma a autodirigir-se).

Mala broma demostra que es pot fer teatre comercial i d’evasió sense renunciar a la qualitat, el discurs i la inteligència. Un espectacle que es pot llegir en clau de comèdia negra passada de voltes però que també conté una reflexió pertinent i acurada sobre l’humor. Un nou encert de Jordi Casanovas.

 

Mala broma
Text: Jordi Casanovas. Direcció: Marc Angelet. Ajudant de direcció: Artur Rodríguez. Intèrprets: Anna Sahun, Ernest Villegas i Òscar Muñoz. Direcció tècnica: Xavier Xipell “Xipi”. Disseny de llums: Sylvia Kuchinow. Disseny de so: Xavi Gardés. Disseny vestuari: Irantzu Ortiz. Escenografia: Sergi Corbera. Ajudant d’escenografia: Laura Clos Caturla. Realització clip: Alejo Levis. Direcció producció: Carles Manrique (Velvet Events). Comunicació i premsa: Joan Estrada. Fotos: © David Ruano.
Sala: Sala Muntaner. Data: 06/04/2018. Fotografia: (c) David Ruano.

 

Comparteix aquesta entrada a:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.