Oda: Satans Kvinne (Oda: una dona infernal)

No en sé res de teatre norueg. De fet, sé ben poquet de Noruega, de la seva història i dels seus personatges cèlebres. És més, crec que hauria de confessar que tendeixo a confondre tots els països del nord d’Europa. Per mi, Suècia, Noruega, Dinamarca i Finlàndia són un tot anomenat Escandinàvia, un lloc on fa tan de fred que els governs s’han de preocupar que la gent visqui bé i sigui feliç (no com aquí, que com que fa sol, aquesta obligació es veu que no existeix). Precisament per això em venia de gust veure Oda, per descobrir quelcom nou.

I la veritat és que, passats els primers minuts d’adaptació (sempre em costa agafar el ritme per llegir els subtítols al teatre), l’experiència va ser d’allò més interessant. També em va ajudar la idea de la Sala Atrium de donar-nos un resum en català de les escenes per llegir-lo abans (si volíem). Així, si perdies el fil perquè t’havies quedat embadalida mirant l’actriu (cosa que em va passar unes quantes vegades) no tenies problemes per reenganxar-te a la trama.

Oda és la biografia de l’artista noruega Oda Krohg, un personatge molt conegut al seu país d’origen de qui jo no havia sentit a parlar. L’Oda va ser una dona massa avançada al seu temps, cosa que la va fer patir bastant. Educada en idees liberals, va casar-se molt jove amb un home que li va dir que compartia aquestes idees però que, a l’hora de la veritat, es va comportar d’una altra manera. Tanmateix, quan l’Oda el va abandonar per convertirse en pintora, ja tenia dos fills i aquest fet i els seus dos embarassos posteriors marcarien la seva vida. Oda va viure enmig de la bohèmia a París i Berlín però sempre va ser jutjada de forma diferent pel fet de ser dona i mare. En sentir la seva història narrada per l’actriu Eva Eklöf Mørkeset en forma de monòleg vaig pensar en com els mètodes anticonceptius van revolucionar la vida de les dones. Si l’Oda hagués pogut decidir lliurement quan ser mare, segurament la seva història hagués estat molt diferent.

Oda és un monòleg lineal que narra tota la història de la seva protagonista des del primer matrimoni fins el desenllaç de la seva cerca del país dels bohemis (una mena d’Arcàdia). Així, entre monòlegs, diàlegs (on l’actriu interpreta tots els personatges) i cançons, Eva Eklöf Mørkeset ens presenta la història de primera mà, amb intensitat però també amb un cert distànciament que jo vaig atribuir al salt cultural. En un escenari ple de mobles d’època (potser masses per un espai tan reduït) veiem passar els minuts i els anys a la vida d’una dona idealista i, potser, massa ingènua.

Em va agradar descobrir l’Oda Krohg i em va agradar poder descobrir altres formes de fer teatre. Llàstima que només s’hagi pogut veure tres dies.

 

Oda: Satans Kvinne (Oda: una dona infernal)

Autor: Dag Norgaard. Director: Ferran Audí. Intèrpret: Eva Eklöf Mørkeset. Músics: Bjørnar Myhr y Audun Skorgen. Composició: Monica Dominique. Producció: Come in and sit down TC (Noruega).

Sala: Sala Atrium. Data: 11/03/2016.

Comparteix aquesta entrada a:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.