Júlia – Trilogia de la imperfecció

Amb Júlia, la Sala Atrium segueix amb la trilogia de la imperfecció que va endegar amb Nora. En aquesta ocasió, Raimon Molins adapta La senyoreta Júlia d’Strindberg i, per a fer-ho, recorre a algunes de les eines que ja vam veure a Nora, però dotant-les d’un nou sentit.

Com ja va passar en el muntatge anterior, un dels principals recursos estètics i escenogràfics són les projeccions, però, així com a Nora només teníem imatges filmades en directe, tot sovint estranyant la posició dels actors per a aconseguir determinats plans, a Júlia s’estableix un diàleg entre el que succeeix a escena i una versió cinematogràfica de la mateixa obra filmada l’any 1951 pel també suec Alf Sjöberg. La pel·lícula es projecta a les parets i complementa, contradiu o subratlla l’acció. De vegades, fins i tot, es barreja amb filmacions més modernes, portant encara més lluny aquest diàleg.

L’adaptació del text, tot i que solvent, presenta alguns problemes de canvi de ritme. El retall inevitable que es dóna en aquests casos fa que els esdeveniments es precipitin en més d’una ocasió, i que els personatges passin d’un estat anímic a un altre de vegades sense gairebé transició. Malgrat això, les interpretacions de Patrícia Mendoza, Jordi Llordella i Mireia Trias són sòlides i creïbles, i ens permeten connectar amb els personatges. Cal destacar especialment, en aquesta ocasió, la feina de Mireia Trias, que interpreta el personatge de la criada, un personatge gairebé mut però que està perpètuament a escena oferint-nos la seva mirada, que és la de fora, la que jutja i la que pateix.

Júlia em va semblar, en general, un muntatge més rodó que Nora, amb una estètica més coherent i meditada, i un treball més equilibrat. Una interessant feina d’investigació formal on, tanmateix, el protagonisme de la dona és només l’anècdota o, si voleu, un punt de partida.

Júlia – Trilogia de la imperfecció
Autor: August Strindberg. Dramatúrgia: Raimon Molins. Direcció: Raimon Molins. Repartiment: Patrícia Mendoza, Jordi Llordella i Mireia Trias. Escenografia: Clàudia Vilà. Il·luminació: Maria Domènech. Vídeo: Joan Rodón. Microfonia: Roger Rodés. Espai sonor: Raimon Molins. Vestuari: Patrícia Mendoza. Fotografia: Cristina Sánchez. Disseny gràfic: Ariadna Fígols. Producció: Sol Blasi i Xènia Masó.
Sala: Sala Atrium. Data:01/02/2017. Fotografia: (c) Sala Atrium.

Comparteix aquesta entrada a:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.