7 segons – In God We Trust

Vist en perspectiva, l’atemptat contra les torres bessones de Nova York va suposar el principi de tot. Ara que ja han passat més de 15 anys des d’aquell esdeveniment que molts vam viure en directe una sobretaula d’un festiu (coses de l’11 de setembre a casa nostra) entenem que, d’alguna manera va ser el tret de sortida per a un nou món, més difícil, més lleig i més brutal.

I és una mica això del que parla el dramaturg alemany Falk Richter a 7 segons – In God We Trust, d’aquest després horrible on l’enemic és un altre invisible i implacable que fa una por horrible i, alhora, impossible de definir de manera congruent.

El text de la peça és fragmentat i costa ben poc agermanar-lo amb l’in your face britànic. Les frases, el ritme, la cadència són bufetades que cauen a pes sobre un públic indefens, obligat a mirar de front el que s’explica. L’acció, si es que podem parlar d’acció, té com a protagonista un pilot d’un avió de combat que, sense voler, descarrega les seves bombes sobre un indret d’Orient Mitjà. Un indret qualsevol, habitat per gent que no coneix que podria ser o no l’enemic, perquè ara l’enemic el tria l’ordinador d’abord i, qui sap, potser s’equivoca.

Mentrestant, en algun lloc de l’Amèrica profunda, una família estatunidenca capitalista i consumista, com qualsevol de nosaltres, s’afarta a donuts mentre tem que els altres, els enemics, acabin amb la seva forma de vida.

Quatre intèrprets donen vida al text, sobre un espai desèrtic i inhòspit. Karin Barbeta, Raquel Mora, Gerard Bosch i Juan Pablo Mazorra juguen amb el text i se’l passen com una pilota, o com una bomba a punt d’esclatar. Tots són tot, i la màgia succeeix en l’espai que comparteixen. En les mirades, el moviment i la complicitat que estableixen entre ells i amb un públic a tocar.

7 segons – In God We Trust és un retrat cru de la guerra contra el terror que va donar pas, segurament, a l’orgia de xenofòbia i feixisme que recorre el nostre món a velocitats escandaloses. Un petit recordatori del lloc on venim i de que Estats Units mai no ha estat aquella terra dels somnis que sempre ens volen vendre.

7 segons – In God We Trust
Autor: Falk Richter. Direcció: Rubén Romero. Repartiment: Karin Barbeta, Raquel Mora, Gerard Bosch i Juan Pablo Mazorra. Escenografia i llum: Josep Pijuan. Projeccions: Markel Cormenzana i Ruben Romero.
Sala: La Vilella. Data: 24/02/2019.

Comparteix aquesta entrada a:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.