Abans

Què passaria si tot anés malament? Si ens quedèssim sense feina i sense família propera? Si perdèssim els amics, si la nostra vida es dissolgués com el sucre en el cafè, què faríem? Seríem capaços de tirar endavant? Aquestes són les preguntes que planteja Daniel J. Meyer al seu muntatge Abans. Preguntes actuals amb respostes complicades.

Abans en té, com a mínim, dues. Les de dos germans que veuen com el seu món s’ensorra. La mort dels pares i els deutes els empenyen en direccions diferents. La Laia acabarà vivint al carrer a Barcelona, el Marc començarà una nova vida a Edimburg.

Abans és una història de supervivents, de persones que es veuen obligades a lluitar per trobar el seu lloc i a prendre decisions difícils, incòmodes, i, fins i tot, políticament incorrectes. Vaig agrair el to expositiu del muntatge. Meyer vol fer-nos pensar però no preten donar lliçons, ens vol explicar dues històries molt diferents, però no busca que ens posicionem. Les decisions dels dos germans, tot i que poden arribar a sobtar, són igualment respectables; no és un judici de valor el que anem a fer al teatre sinó una reflexió sobre el difícil món en què vivim.

Aquesta història, explicada gairebé a cau d’orella i en forma de dos monòlegs, reclama actors capaços de donar-ho tot en la distància curta i, per sort, els té. Laia Pellejà em va trencar literalment el cor amb la seva interpretació sòbria, digna i continguda, carregada d’emotivitat però sense buscar la llàgrima fàcil, mentre Marc Pociello em va fascinar en la seva magnífica transició de rei de la festa a persona amb més equipatge emocional del que desitjaria qualsevol de nosaltres.

Daniel J. Meyer aconsegueix emocionar i sensibilitzar amb Abans. Una obra que fuig del pamflet però apel·la amb fermesa a la nostra vessant més humana. Una obra per fer-nos reflexionar sobre el món que hem creat, la família i la necessitat de sobreviure. Un muntatge excel·lent.

 

Abans

Descartable Teatre. Dramatúrgia i direcció: Daniel J. Meyer. Intèrprets: Laia Pellejà i Marc Pociello. Producció i distribució: Cristina Ferrer.

Sala: El Maldà Data: 19/03/2016. Fotografia: Descartable Teatre.

Comparteix aquesta entrada a:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.