Ànsia

Ja us he explicat alguna vegada que els alumnes de l’Institut del Teatre fan muntatges com a treballs de final de curs o de carrera i que, si estàs atent, pots anar a veure’ls. Reconec que aquesta vegada ho vaig tenir fàcil, una amiga em va avisar que la Júlia Barceló (a qui jo vaig descobrir fa poc com actriu a Filla del seu pare i que té un compte de Twitter meravellós) dirigiria un muntatge de Sarah Kane (l’autora de Psicosi de les 4.48) a l’Institut. No va caldre convèncer-me.

Ànsia resulta tan crua i dessassossegant com Psicosi de les 4.48, amb la diferència importantíssima que, en aquest cas, tenim quatre intèrprets en lloc d’una de sola, quatre dones que donen vida a personatges masculins i femenins que s’estimen i es sotmeten a actes de violència, que es necessiten i s’odien, que pateixen i estableixen diàlegs de sords on el dolor i les relacions són l’eix central.

En un espai ple de cadires de càmping, públic i actrius comparteixen espai. Elles s’aixequen i es mouen entre les cadires ocupades, busquen, miren als ulls o s’amaguen; s’aferren a la paret com qui s’aferra a la vida, de vegades amb la sensació d’haver perdut la partida. En aquestes parets veiem imatges en moviment, un paisatge vist des de la finestra d’un cotxe, un lloc erm per on avancem sense tenir gaire clar a on anem.

Sarah Kane, que va morir víctima d’una depresió, tenia una capacitat infinita i magistral per transmetre la realitat del dolor que provoca aquesta malaltia i Anna Bertran, Carme González, Aida Moré i Mariantònia Salas saben com comunicar aquesta devallada als inferns plena d’imatges potents i idees que fan mal, una feina duríssima a tots els nivells amb un resultat excel·lent.

Ànsia és un muntatge d’una gran potència, d’aquells que encongeixen el cor i t’obliguen a mirar-te i reexplorar-te. Un text complex però molt interessant, amb una posada en escena i unes interpretacions totalment a mida. Tant de bo que aquesta feina no quedi en un taller.

 

Ànsia

Autora: Sarah Kane. Directora: Júlia Barceló. Repartiment: Anna Bertran, Carme González, Aida Moré i Mariantònia Salas.  Espai: Judit Colomer.

Sala: Aula S4.9 Institut del Teatre. Data: 31/05/2017. Fotografia: (c) Judit Colomer.

Comparteix aquesta entrada a:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.