Darrere la porta

En els darrers temps, cada vegada més sovint, les companyies teatrals decideixen abandonar el terreny de la ficció pura per explorar formats que els permetin parlar de fets reals o presentar-nos problemàtiques socials. És l’anomenat teatre documental, un gènere del qual vaig poder gaudir la setmana passada en dues modalitats ben diferents.

Darrerre la porta és un espectacle escrit i interpretat per dues educadores, Pilar Cayero i Aurora Cayero, que desenvolupen la seva feina en centres de menors de règim tancat. Son centres equivalents a presons, on els menors que hi resideixen han comés alguna mena de delicte i en els que el treball dels educadors és vital per intentar ajudar aquests joves a deixar de delinquir i recuperar el control de la seva vida abans que assoleixin la majoria d’edat i entrin en el sistema penitenciari adult.

Totes les històries que explica Darrere la porta són reals i sorgeixen de l’experiència de més de deu anys de les germanes Cayero. Alguns d’aquests relats són increïblement durs i complicats, d’aquells que et deixen amb un nus a l’estòmac, però les creadores de l’espectacle han tingut l’encert de combinar aquests episodis amb d’altres carregats d’humor. Aquesta barreja impossible de drama i comèdia pura no només serveix perquè els espectadors agafem aire quan més ho necessitem, sinó que també és un reflex fidel de les paradoxes a les quals s’enfronten a diari els joves i els educadors en aquests centres.

Una mica de música i unes interpretacions fresques que treballen des de la veritat de l’experiència i, quan cal, també des de la vis còmica, completen un expectacle que desarma per la seva senzillesa i honestedat. Darrere la porta ens exposa una realitat poc coneguda i que és doble: la realitat dels joves que, pel motiu que sigui (i molt sovint aquests motius són problemes socials estructurals relacionats amb la pobresa i la manca de recursos) han acabat privats de llibertat, i la dels professionals que dia a dia els acompanyen en aquest període gens fàcil de la seva vida, amb tot el que això comporta a nivell personal i professional. Una realitat que tots hauríem de conèixer, encara que només sigui per reconèixer com cal la tasca d’aquests professionals.

Darrere la porta acabava la seva exitosa temporada aquest cap de setmana a Porta 4, però espero de tot cor que torni aviat als escenaris.

Darrere la porta
Cia. Lasca Yero. Autoria, interpretació i direcció: Pilar Cayero i Aurora Cayero. Música: cançons amb veus originals de nois i noies de centres de Justícia. Producció: Lasca Yero. Distribució: Rocío Lara.
Sala: Porta 4. Data: 13/05/2017.

Comparteix aquesta entrada a:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.