El dibuix dels temps

A vosaltres no us passa que el dia 27 de desembre, un cop acabats els banquets, les reunions familiars i totes aquestes coses, us agafen unes ganes boges de sortir de casa i fer, literalment, qualsevol altra cosa que no sigui menjar i fer sobretaula? A mi sí. I, si a vosaltres també, enguany tinc una recomanació especial que fer-vos: aneu al castell de Montjuïc.

No em mireu amb aquesta cara, que encara no us he explicat per què.

Però abans, penseu un moment. Quan va ser la darrera vegada que vau anar-hi? I, encara més important, teniu idea de la seva història?

Les meves respostes a aquestes dues preguntes dijous passat van ser: a veure el castell en si, fa la tira, quan era museu militar (fa anys que ja no ho és) i no tinc ni idea de la seva història (la sinceritat, sempre per davant). Així que quan els responsables del Festival Píndoles em van convidar a pujar al castell a deixar-me sorprendre no vaig dubtar ni un segon. I no és que Montjuïc em semblés especialment interessant, és que la meva confiança en el criteri i la qualitat de tot el que fa aquest equip són cegues, i tinc quatre festivals viscuts que ho acrediten.

Així va ser com vaig descobrir El dibuix dels temps, la nova proposta de visita teatralitzada del Castell de Montjuïc produïda per Cultura Tangent (els responsables del Festival Píndoles).

Que no em mireu amb aquesta cara, he dit! A mi tampoc no m’agraden gaire les visites teatralitzades. Això que el guia vagi disfressat i intenti fer-se passar per senyor del castell o masovera a mi també em sembla estrany i una mica infantil, però és que El dibuix dels temps no té res a veure amb tot això. Aquí la proposta és una altra: una visita guiada amb un expert especialista en el castell i la seva història (molt interessant, per cert) i tres parades on veiem tres peces de microteatre que aporten context o ens parlen de fets que van succeir en diferents localitzacions del castell. Així, al llarg de la hora i mitja que dura el recorregut coneixerem els responsables del manteniment de la cisterna d’aigua del castell, un pres anarquista de principis de segle i Pierre François André Mechain i la relació del Castell de Montjuïc amb el sistema mètric decimal.

Amb una dramatúrgia de la sempre solvent Sílvia Navarro i el treball interpretatiu directe, divertit i fresc d’Adrià Díaz i Oreig Canela, les tres micropeces teatrals esdevenen un valor afegit a una visita que ens descobreix un indret que no només té unes vistes espectaculars de la ciutat (que paguen la pena per si mateixes) sinó una història d’allò més interessant.

De moment els trobareu del 27 al 30 de desembre.

Com us deia, per desconnectar del Nadal.

Visita teatralitzada al Castell de Montjuïc – El dibuix dels temps
De Cultura Tangent. Dramatúrgia: Sílvia Navarro. Intèrprets: Adrià Díaz i Oreig Canela.
Sala: Castell de Montjuïc. Data: 20/12/2018. Fotografies: (c) Gema Moraleda.

Comparteix aquesta entrada a:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.