Fun Home

Enguany Focus ha decidit apostar amb decisió pel teatre musical. El resultat és Onyric, un projecte liderat per Daniel Anglès i amb seu al Teatre Condal, que té la voluntat d’apropar el gènere musical amb tots els seus matisos a un públic ampli que superi, si pot ser, el natural del gènere.

I aquesta aposta es veu claríssimament amb la tria de Fun Home, un musical de l’any 2003 sorgit a l’off-Broadway i basat en el còmic del mateix títol signat per Alison Bechdel (la creadora del test que porta el seu nom per avaluar el retrat que es fa de les dones en una ficció). El còmic de Bechdel és autobiogràfic i hi explica com va saber que era lesbiana, com ho va comunicar a la seva família quan ja anava a la universitat i les conseqüències que va tenir això en el seu pare (un homosexual que portava una doble vida i que no havia sortit de l’armari). Un material inesperat per construir un musical que, en canvi, funciona de meravella.

A Fun Home, el musical, Alison apareix desdoblada en tres moments del temps: l’Alison nena (Noa Flores el dia de l’estrena), l’Alison que va a la universitat (magnífica Clara Solé) i l’Alison adulta que intenta plasmar els seus records en les pàgines d’un còmic (encara més magnífica Mariona Castillo). La nena viu a casa amb la família: els pares i dos germans nens; la universitària viu en una residència i s’enamora d’una dona. L’actual es mou per tot l’espai i mira, observa i matisa. Les tres Alison porten el pes i el ritme de la funció, són l’eix i el nucli, la seva compenetració és perfecta i la seva feina tant soles com en els temes en grup és excel·lent. D’altra banda, tota la feina del repartiment de suport està igualment a l’alçada, amb menció especial per Pilar Capellades, que interpreta el complicat paper de la mare, i Júlia Jové, que interpreta la parella de la universitat de l’Alison amb gran tendresa i encert.

Marc Salicrú i Raquel Ibort signen un espai escènic que combina el barroquisme visual amb la senzillesa mecànica (el seu moviment no distreu ni entorpeix l’acció, cosa complicada en musicals de gran mida) que es completa amb una llum encertada i una orquestra en directe, que és el que hauríem d’exigir sempre en muntatges d’aquesta mida.

Fun Home és pur Broadway, però d’aquí i d’ara. És la demostració física que es poden fer musicals grans, amb moltes cançons d’un estil que no traeix l’estil Broadway, però que no sona carrincló, ni afectat, ni fora de lloc, que els musicals poden tractar temes importants, durs i interessants i poden construir personatges amb capes i matisos amb la mateixa solvència que una obra de text. Cal sens dubte, en aquesta ocasió, felicitar Daniel Anglès per la tria i la posada en escena.

Esperem que Onyric segueixi donant-nos alegries.

 

Fun home

Música: Jeanine Tesori. Llibret i lletres: Lisa Kron. Basat en la novel·la gràfica d’Alison Bechdel. Direcció: Daniel Anglès. Repartiment: Mariona Castillo, Daniel Anglès, Pilar Capellades, Clara Solé, Júlia Jové, Marc Andurell, Noa Flores, Aleix Colomer i Jan Galivan. Coreografia: Óscar Reyes. Direcció musical: Miquel Tejada. Productor: Javier Pérez-Tenessa. Adaptació al català: Daniel Anglès i Marc Gómez. Escenografia i vestuari: Raquel Ibort, Marc Salicru, Marc Udina. Il·luminació: Xavi Costas i Daniel Anglès. So: Jordi Ballbé. Caracterització: Núria Llunell. Adjuntes de direcció: Àgata Casanovas i Mireia Sanmartin. Adjunt de direcció musical: Gustavo Llull. Assistent de coreografia: Helena Jara. Escola Fun Home: Jordi Taixés. Coach vocal: Susanna Domènech. Director tècnic: Xavi Costas. Gerència: Meritxell Bonet. Directora de producció: Sol Blasi. Producció executiva: Toni Luque. Premsa: Anna Casasayas i Clara M. Clavell. Màrqueting i comunicació: Publispec. Web, grafisme i logo original: Adrià Ramirez i Rul Ramirez. Disseny gràfic ONYRIC: Karlos&Santi. Imatge i xarxes socials: Paula Costas i Àgata Casanovas. Una producció de NO DAY BUT TODAY.

Sala: Teatre Condal. Data: 20/09/2018. Fotografia: (c) Àgata Casanovas.

 

Comparteix aquesta entrada a:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.