Huis clos (A porta tancada)

Poques vegades he tingut l’oportunitat de veure a escena uns actors tan generosos com els d’Huis clos. Actors disposats a baixar a l’infern cada vespre sense deixar-se res a les butxaques, disposats a endinsar-se en les parts més fosques de l’esperit humà a un pam de la primera fila. Sense trampa i sense xarxa.

Però això és el que han estat fent les darreres setmanes Patrícia Mendoza, Xavier Ripoll, Mireia Trias i Kathy Sey a la Sala Atrium per celebrar el seu cinquè aniversari, una celebració que esdevé tota una declaració de principis. A Huis clos, l’espectacle amb el qual van inaugurar la sala, i que han volgut reexplorar amb nova direcció, repartiment i posada en escena, les emocions estan a flor de pell, el món és un lloc incòmode i l’èsser humà, un enemic de si mateix. De fet, la coneguda frase de Sartre que diu que l’infern són els altres s’enuncia precisament en aquest text.

Amb un ritme calmat però amb intensitat progressiva coneixerem tres personatges que han de compartir habitació a l’infern. Cadascun d’ells té els seus pecats i els seus defectes però, alhora, ha estat triat per esdevenir una part important del suplici del companys. El text de Sartre no dóna treva i obliga a públic i intèrprets a descendre graó rere graó a les zones menys amables de l’ànima, a mirar-se en el mirall dels seus propis vicis i afrontar-ne les conseqüències.

Huis clos és un text intens, dur, incòmode, d’aquells que et deixen descol·locat i regirat, amb la sensació d’haver fet un viatge terrorífic a un univers del qual només has pogut fugir de miracle. I aquest efecte només es pot aconseguir quan les interpretacions són honestes i la posada en escena impecable, exactament el que ha aconseguit Sala Atrium. Un muntatge realment inoblidable.

 

Huis clos (A porta tancada)

Autor: Jean Paul Sartre. Director:  Jordi Prat i Coll. Repartiment: Patrícia Mendoza, Xavier Ripoll, Kathy Sey i Mireia Trias. Ajudant de direcció: Ester Villamor. Disseny llums: Raimon Rius. Escenografia: Ricard Prat i Coll. Assistent d’escenografia: Pau Tebar. Construcció d’elements escenogràfics: Guille Góngora. Vestuari: Miriam Compte. Caracterització: Àngels Salinas. Disseny gràfic: Ariadna Fígols. Producció: Sol Blasi / Atrium Produccions. Tècnic de la sala: Xavier Alabart.

Sala: Sala Atrium. Data: 17/02/2016. Fotografia: Cristina Sánchez.

Comparteix aquesta entrada a:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.