It’s all about the hairstyle. El cas de la Marina Prados

Potser a vosaltres també us va arribar. Va ser un missatge que va còrrer sobretot per Whatsapp i Instagram pels volts de Sant Jordi. A mi em va arribar. Explicava que Marina Prados, artista, havia estat detinguda per fer una pintada al carrer. El missatge demanava màxima difusió i denunciava els fets. Recordo que unes setmanes després vaig pensar què se n’hauria fet d’aquesta noia, perquè no en vaig sentir res més. Vaig pensar que tot havia acabat bé. Vaig esperar-ho. Fins que fa unes setmanes vaig veure el cartell de la nova estrena de La Gleva i vaig reconèixer la noia i el nom, Marina Prados. Semblava que per fi sabria com havia acabat tot.

Una carambola del destí em va permetre anar a La Gleva en ple Grec (gràcies a les deesses) i gaudir d’aquesta peça de performance documental, si és que el gènere existeix.

Darrere una taula, i amb l’ajut d’imatges i retalls de premsa, Oriol Guanyabéns i Adrià Botella ens expliquen que han fet una investigació a fons sobre el cas Marina Prados i que les seves conclusions són ben diferents a les que ha arribat la Policia. Després de veure l’obra no puc fer més que creure la seva versió dels fets.

Al llarg d’una hora assistirem a una acurada anàlisi de fets, dades i revelacions. Parlarem de democràcia, de llei mordassa, de monarquia, de pentinats, de fake news, de prejudicis, d’art, de sistema, d’antisistemes però, sobretot, de construcció de relat. Perquè It’s all about the hairstyle és, per sobre de tot, una classe magistral del que suposa avui en dia construir un relat, de la distància cada cop més fina que separa realitat i ficció, veritat i mentida, art i paròdia, documental i conte.

Oriol Guanyabéns i Adrià Botella fan una feina interpretativa de primer nivell mentre exposen un rere l’altre els fets que ens ocupen. Per fer-ho s’ajuden de càmeres, gravacions, micròfons i cromes com qui utilitza qualsevol peça d’utilleria. La tècnica al servei del relat, la tècnica com l’ajuda invisible. Avui en dia posar una càmera ja no és modern, de vegades senzillament és necessari, però cal fer-ho bé. I ells ho fan magníficament.

It’s all about the hairstyle és una de les peces de teatre documental més interessants i provocadores que he vist aquest any (i n’he vist unes quantes) i proposa una autèntica reflexió sobre la societat de la informació en que vivim i la seva relació amb l’art. Una performance carregada d’aire fresc i intel·ligència que hauria de tornar passat el Grec.

 

It’s all about the hairstyle. El cas de la Marina Prados

Direcció i dramatúrgia: Marina Prados i Paula Knüpling. Direcció audiovisual i interpretació: Oriol Guanyabéns i Adrià Botella. Text: Carlos Perelló. Ajudant de direcció: Clara Mata. Direcció tècnica: Ventura L. Kalász.

Sala: La Gleva. Data: 04/07/2018.

Comparteix aquesta entrada a:

1 Comment

  1. Montserrat .pous 13/07/2018 at 00:48

    .

    Reply

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.