La conferència de Wannsee

Aquest any en farà 75 que una colla de membres de les institucions i el govern d’un país suposadament democràtic (en temps de guerra) van reunir-se en una preciosa casa per decidir la manera més óptima de cometre un genocidi. Oi que expresat en aquests termes fa més por que si us dic que una colla de nazis es van ajuntar per tramar l’Holocaust?

I com que sempre es diu que qui no coneix la història està condemnat a repetir-la, la companyia Exquis Teatre ha decidit donar forma a una possible dramatització del que aquells homes van fer aquella maleïda tarda d’hivern mentre bevien conyac i menjaven pastes.

En un escenari fora del teatre, la Casa de la Seda, que intenta recrear l’espai original de la reunió, i amb 15 intèrprets, 14 homes i una dona que exerceix de narradora, Filip Nuckolls, Vladimír Cepek i Pavel Bsonek intenten recrear el que debia ser aquella trobada però, malauradament, no acaben d’aconseguir la tensió necessària.

Malgrat l’horrible contingut de la reunió i les diferències entre els diferents participants, el muntatge acaba resultant una mica monòton. En una història on no hi ha incògnita, perquè tothom en coneix el final, caldria treballar una mica més el subtext, les lluites de poder entre els participants, les possibles represàlies posteriors, alguna cosa que afegís una tensió extra a la història per tots coneguda.

Pel que fa a les interpretacions, ens trobem amb un repartiment francament irregular on, malgrat tot, brillen amb llum pròpia un precís i contingut Roger Batalla, un Carles Goñi autoritari i xulo, i un Jose Pérez-Ocaña fred i calculador.

La conferència de Wannsee proposa una dramatització allunyada del teatre documental però que, tanmateix, pretén apropar al públic una història no per coneguda menys pertinent. Només cal obrir el diari per veure que no hem avançat pas tant en els darrers 75 anys, no creieu?

La conferència de Wannsee
Dramatúrgia: Filip Nuckolls, Vladimír Cepek i Pavel Bsonek. Actors: Jordi Gràcia i Vallès, Carles Goñi, Jose Pérez-Ocaña, Òscar Intente Soler, Roger Batalla, Xavier Pàmies, Oriana Bonet, Sergi Marcos, José Ángel Rico, Lluís Ruf, José Tobella, Miquel Simó, Ignasi Guasch, Carles Martinho i Edgar Moreno. Traducció: María García Granell. Música: Joseph Haydn i Ilse Weber. Escenografia: Pavel Bsonek i František Fabián. Direcció: Pavel Bsonek. Producció: Manel Ruiz i Pavel Bsonek. Fotografia: Rodrigo Rivas. Il·luminació: František Fabián. Perruqueria: Sergi Marcos. Disseny gràfic: Gregorio Soria. Comunicació: Bar Comunication i Nubecms.
Sala: Casa de la Seda. Data:19/01/2017. Fotografia: (c) Rodrigo Rivas.

Comparteix aquesta entrada a:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.