Helverova Noć (La nit d’Helver)

Una de les raons de ser del Festival Grec són els espectacles internacionals. Si no fos per aquest festival (i per la tasca que duu a terme el Teatre Lliure durant la resta de l’any) seria pràcticament impossible veure espectacles de fora de casa. Quan t’acostumes als sobretítols (cosa que no és fàcil, almenys per a mi, en teatre) sempre resulta interessant veure formes diferents d’enfrontar-se al fet teatral. 

En el cas de La nit d’Helver, potser el que resulta més interessant és la història que envolta la companyia convidada que no pas l’argument del text que van posar en escena.

Kameini Teatar 55 és una companyia de Sarajevo creada l’any 1955. Aquesta companyia es va mantenir en actiu durant tota la guerra dels Balcans i el setge de Sarajevo (que va durar d’abril de 1992 a febrer de 1996). Amb el seu art com a única arma i sense mitjans de cap mena, van estrenar 28 obres i van lluitar contra la por amb grans dosis de dignitat.

Un cop acabada la guerra, l’any 2004, van estrenar La nit d’Helver, un text polonés ambientat en el nazisme. Una obra que es desenvolupa en una ciutat assetjada i en guerra. Un text que ens parla de l’horror, la mort i l’amor d’una mare. Reconec que em va sorprendre la tria. Per algun motiu, havia pensat que una companyia de Sarajevo amb ganes de tractar el tema de la guerra hauria triat un text ambientat en el seu propi conflicte. Potser encara és massa d’hora per a parlar-ne sobre un escenari.

Amb una posada en escena molt treballada i minuciosa, Ermin Bravo i Mirjana Karanović ens van regalar unes interpretacions intenses i carregades de matisos. La nit d’Helver és un melodrama dur que transita la complicada frontera amb la història lacrimògena. En aquests casos, són les interpretacions les que aconsegueixen fer brillar el text o enfonsar-lo i cal dir que, en aquest cas, el triomf és clar. Sobretot a mesura que s’apropa el final de l’obra, en els moments més complicats.

Confesso que La nit d’Helver no és la mena de teatre que més m’agrada o amb el que més connecto, però  la posada en escena i la força dels actors em van fer gaudir d’un bon vespre de teatre.

Helverova Noć (La nit d’Helver) – Autor: Ingmar Villqist. Dramaturga: Ljubica Ostojić. Director: Dino Mustafić. Repartiment: Ermin Bravo i Mirjana Karanović. Sala: Teatre Romea. Data: 03/07/2015. Fotografia: (c) Ilaria Costanzo.

Comparteix aquesta entrada a:

1 Comment

  1. Pingback: Bangkok - Somnis de teatre

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.