Pamišelis (Diari d’un boig)

El director lituà Oskaras Koršunovas és un clàssic del festival gironí Temporada Alta, en el qual ha participat molts anys. De fet, si vaig comprar entrades per aquest espectacle sense saber-ne pràcticament res va ser perquè m’ho va recomanar amb entusiasme una espectadora gironina (i, perquè no dir-ho, perquè es feia a les sis de la tarda, cosa que em permetia tornar en tren de Girona).

Però, també pel que em van dir, no vaig arribar a veure, ni de lluny, un dels seus millors muntatges.

Pamišelis és un monòleg basat en un conte de Nikolai Gogol en el que el protagonista, un funcionari rus, explica la seva pròpia davallada a la bogeria. Així, en un escenari buit, amb l’única excepció d’una escala de tisora, Eimantas Pakalka ens explica primer la seva feina, després el seu enamorament vers la filla del seu cap i, finalment, la seva psicosi segons la qual és el rei d’Espanya.

La feina de Pakalka és interessant i aconsegueix captar l’atenció i l’empatia del públic (malgrat la sempre incòmoda barrera de l’idioma que ens obliga a apartar la vista de l’intèrpret per llegir els sobretítols), i la posada en escena explota a fons l’escassa escenografia, però la cosa no passa d’aquí. El text resulta interessant però penso que el director porta la seva lectura una mica massa lluny quan intenta establir (mitjantçant unes projeccions) un paral·lelisme entre la davallada a la bogeria del protagonista i l’auge del nazisme. Francament, em va semblar fàcil i agafat pels pèls.

Pamišelis és un d’aquells muntatges amb talent i ofici que no destaquen ni per la seva gran qualitat ni per la manca d’aquesta. Em temo que hauré d’esperar per poder gaudir de l’Oskaras Koršunovas que m’havien promès.

 

Pamišelis (Diari d’un boig)

Autor: Nikolai Gogol (Diari d’un boig). Direcció: Oskaras Koršunovas. Música: Dominykas Digimas. Intèrpret: Eimantas Pakalka. Espai escènic: random heroes. Vestuari: Indre Pileckyte. Producció: OKT/Vilnius City Theatre, Lithuanian Academy of Music and Theatre.

Sala: Sala La Planeta. Data: 09/12/2017.

Comparteix aquesta entrada a:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.