Pàtria

Senyores i senyors, tinc un gran anunci a fer: Pàtria no parla d’independentisme. De fet, ni tan sols no parla de política (ni de l’actual ni de cap altra). Pàtria és una altra cosa però el Jordi Casanovas, tio intel·ligent, sap com posar valor afegit als seus textos i com aconseguir portar la gent a la sala. El felicito. Amb l’excusa del tema de moda, omple la platea i regala a la audiència un text sobre la identitat. No la nacional, la personal. Sobre la construcció de la nostra pròpia historia a través dels records familiars. Sobre la necessitat de saber d’on venim, de conèixer els encerts i els errors dels que ens van precedir. Una obra, en resum, sobre la història i la memòria, que agafa com a rerefons un tema candent i molt català que podem entendre sense esforç i amb el que ens podem identificar.

Pàtria és teatre en estat pur. Un text àgil que no subestima la capacitat de l’espectador d’imaginar escenaris, d’acceptar que els actors poden fer diversos personatges sense haver de fer grans canvis de vestuari, de seguir una història fragmentada que viatja en el temps i en l’espai (com l’audiovisual que ens alimenta a tota hora) i, malgrat això, segueix aferrada a l’escenari com a únic mitja on això funcionaria. L’escenografia minimalista (càmera negra, cuatre taules, cuatre tamborets i un quadre) potencia la figura dels actors. Les seves interpretacions ho són tot. Genial com sempre en Francesc Orella, que dóna vida al periodista que, buscant l’aprovació de la seva mare, voldrà portar tot un país a la independència. Genial tota la resta del repartiment des de Marcel Borràs, que s’ha documentat minuciosament per interpretar el fill del periodista, que pateix alguna mena d’autisme; fins a Àlex Casanovas, un nom que habitualment no em convida a sortir de casa i em va sorprendre molt i molt favorablement.

Una obra provocativa, intensa, intel·ligent, ben escrita, ben dirigida, ben interpretada. Un regal en aquest inici de temporada i una nova mostra que Jordi Casanovas ha deixat de ser una promesa. Ja és una realitat.

 

Pàtria – Autor i director: Jordi Casanovas. Repartiment: Marcel Borràs, Àlex Casanovas, Lluïsa Castell, Francesc Orella, Fermí Reixach i Rosa Vila. Sala: Teatre Lliure de Gràcia. Data: 24/10/12. Fotografia: (c) David Ruano.

Comparteix aquesta entrada a:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.