Sueño de una noche de verano (versión de Deisy Portaluppi)

De la mateixa manera que hi ha espectacles professionals que semblen tallers de final de curs d’una escola (tots n’hem vist algun a la vida), de vegades hi ha tallers de final de curs que acaben sent espectacles professionals. És el cas d’aquest Sueño de una noche de verano (versión de Deisy Portaluppi), un muntatge tan sorprenent com encertat.

Iván Morales, mestre d’aquest grup joves a l’Estudi Laura Jou, va proposar a cadascun d’ells que imaginés en qui volia convertir-se en el món de l’espectacle, on volia arribar, i, un cop amb aquesta imatge i sobre la base del text de Shakespeare, va iniciar una creació col·lectiva en la que aquests somnis es convertien en farsa. Així, els protagonistes de Sueño de una noche de verano (versión de Deisy Portaluppi) són un conjunt d’actors/celebritats que han estat reunits per una nena pija amb deliris de mecenes per a muntar aquest text de Shakespeare.

A la lectura de taula amb què arrenca l’espectacle descobrirem que el grup parla diferents idiomes (català, castellà, anglès i italià) i que hi ha de tot, des d’un latin lover, a una aspirant a velina italiana; des d’una MC a una actriu de Hollywood, des d’una ballarina de flamenc a una estrella del musical català. Les frases i els moments més coneguts del Somni es barregen amb els problemes personals d’aques catàleg de personatges que van creixent i desenvolupant-se a mida que progressen els assajos i s’apropa el dia de l’estrena.

El ritme de la narració és impecable i, malgrat tenir 12 actors i moltes accions simultànies en escena, resulta molt senzill seguir el fil gràcies a un repartiment que s’escolta, es segueix, no es trepitja i sap perfectament quan i com ha de fer-se notar. Una feina milimètrica i impecable.

L’acció constant, la intensitat de les interpretacions i uns quants cops amagats a la trama converteixen Sueño de una noche de verano (versión de Deisy Portaluppi) en un espectacle no només divertit o original sinó també engrescador, d’aquells que et posen el somriure als llavis. I, quan penses que ja no et poden sorprendre, arriba el final apoteòsic (que no penso explicar) però que tanca perfectament l’espectacle.

Sueño de una noche de verano (versión de Deisy Portaluppi) reflexiona sobre què és el teatre, què suposa ser actor i quins són els paranys o els problemes d’aquesta professió, i ho fa amb un repartiment que s’hi deixa la pell i contagia el seu entusiasme, i una posada en escena contemporània i lluminosa. Si no ho diguessin al programa de mà, no sabríeu mai que això va nèixer com a taller de final de curs. Quina sort que no es quedés en això.

 

Sueño de una noche de verano (versión de Deisy Portaluppi) 

Autoria i dramatúrgia d’Iván Morales d’una creació col·lectiva amb els alumnes de Joves III de l’Estudi Laura Jou a partir del text de William Shakespeare. Repartiment: Alba Encabo, Albert Salazar, Ángela Cervantes, Berta García, Carla Linares, David López, Gemma Sastre, Iraida Martos, Ivette Callis, Judit Cortina, Sara Diego i Roser Vilajosana.

Sala: Almeria Teatre. Data: 09/09/2016. Fotografia: Facebook de l’espectacle (us recomano que li feu una ullada).

Comparteix aquesta entrada a:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.