Hivern

No sóc gaire partidària dels doblets (de fet, no ho sóc gens) perquè sóc d’aquelles persones de digestió lenta a les que els agrada tenir un temps per assaborir les obres un cop vistes. Però suposo que aquesta setmana encara estava posseïda per l’esperit de Fira Tàrrega, perquè, sense pensar-m’ho gaire, vaig animar-me a veure durant el mateix vespre les dues obres actualment en cartell a La Seca i, què voleu que us digui, no és un mal pla.

La primera va ser Hivern, un text de l’autor noruec Jon Fosse, que ens presenta dos personatges, un home i una dona, que s’enfronten amb un punt d’inflexió de les seves vides; dos desconeguts que, després de trobar-se, ja no tornaran a ser els mateixos.

Bàrbara Roig i Ramon Bonvehí, els protagonistes, s’enfronten amb èxit a la complicada tasca de fer respirar uns personatges llançats al buit per l’autor en un exercici extrem d’in media res. Ella i ell s’expressen sobretot amb frases curtes i inconnexes, cosa que fa que com a públic haguem d’estar atents per captar els detalls i anar teixint la història que es desenvolupa davant dels nostres ulls. Tanmateix el relat flueix, i la magnífica feina de tots dos intèrprets fa que empatitzem amb els personatges des de ben aviat.

El tercer protagonista de tot plegat és el silenci. Un silenci que es trenca constantment a causa del plàstic de farciment (ja sabeu, aquelles peces d’espuma dura en forma de ronyonets de color blanc que es posen dins les caixes durant les mudances) que cobreix el terra fins l’alçada dels genolls dels intèrprets. Unes peces que fan una remor sorda quan els protagonistes es mouen i que transmeten la sensació d’hivern, de fredor, però també d’angoixa d’uns personatges atrapats a la seva vida.

Hivern no és un text ni un muntatge fàcil, però, a canvi, és molt interessant i evocador gràcies a la posada en escena d’Ester Roma Calle i a una feina interpretativa ajustada i compromesa. Un d’aquells muntatges que et regalen més d’una imatge per endur-se a casa.

 

Hivern

Autor: Jon Fosse. Traducció, dramatúrgia i direcció: Ester Roma Calle. Repartiment: Ramon Bonvehí i Bàrbara Roig. Disseny d’escenografia, il·luminació i vestuari: Ester Roma Calle.

Sala: La Seca. Espai Brossa. Sala Leopoldo Fregoli. Data: 14/09/2017.

Comparteix aquesta entrada a:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.