Barbes de balena

El passat 8 de març, Dia Internacional de les Dones, vaig acabar la jornada al Maldà per veure Barbes de Balena, un espectacle fet per un equip íntegrament femení que parla de totes les traves (que l’espectacle mostra com a cotilles) que ens trobem les dones per a desenvolupar-nos com a persones.Però no imagineu un espectacle discursiu ple d’eslògans, dades i reivindicacions. No pas. Barbes de balena és teatre polític, sí, però està plantejat des de la poesia, la metàfora, la memòria, la música i el ball. Una barreja completament deliciosa que et deixa enganxada a la cadira i amb les llàgrimes rodolant galtes avall (o així és com vaig quedar-me jo).

Un cop més, Anna Maria Ricart signa una dramatúrgia magnífica, carregada de simbolisme i detalls, i amb un ritme excel·lent. El muntatge parteix de la història de la doctora Dolors Aleu i Riera (1857-1913), la primera dona llicenciada en medicina a Catalunya i a l’estat Espanyol, per reflexionar sobre les dones que ens han precedit (mares, àvies, besàvies…), sobre quant ha canviat realment la societat respecte el tractament de les dones des de principis del segle XX i sobre molts altres temes relacionats amb el feminisme. Tot això amb un to amable, una posada en escena senzilla i preciosa, i quatre actrius magnífiques que ens regalen interpretacions carregades de veritat i emoció. Ariadna Cabiró (que també toca el piano), Núria Cuyàs, Laura López i Anna Romaní no només canten (i com canten!), ballen i interpreten, sinó que viuen i respiren els seus personatges a cada escena. I la seva emoció traspua.

Espectacles com Barbes de balena són els que m’enganxen al teatre, els que em fan realment feliç. Muntatges fets amb amor i compromís, amb bellesa i missatge, amb veritat i empenta. Petites joies que apareixen, com no pot ser d’altra manera, amb comptagotes.

No us la perdeu.

Barbes de balena
Dramatúrgia: Anna Maria Ricart. Direcció: Mònica Bofill. Composició musical: Ariadna Cabiró. Coreografia: Anna Romaní. Intèrprets: Ariadna Cabiró, Núria Cuyàs, Laura López i Anna Romaní. Escenografia i vestuari: Maria Albadalejo. Fotografia promocional: Núria Gámiz. Fotografia espectacle: Raimon Cabiró. Il·luminació: Laura Clos “Closca”. Producció: Marina Marcos. Estudiant en pràctiques: Laura Solé.
Sala: El Maldà. Data: 08/03/2017. Fotografia: (c) Núria Gámiz.

Comparteix aquesta entrada a:

1 Comment

  1. Pingback: Barbes de balena – EL MALDÀ

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.