17 simpàtiques maneres d’acabar amb el capitalisme

Després de Kohlhaas de la Companyia Ingnífuga i Mars Joan de Dara Teatre, el Cicló del Tantarantana continua bufant amb força de la mà de la Companyia Casa Real i les seves 17 simpàtiques maneres d’acabar amb el capitalisme.

Però no us enganyeu, darrera la seva innegable simpatia s’amaga un text amb mala baba, tan divertit com revolucionari, tan sorneguer com antisistema.

Veient 17 simpàtiques maneres d’acabar amb el capitalisme no vaig poder evitar pensar en Sobre el fenomen de les feines de merda de La Calòrica (a qui veurem també molt aviat al Cicló). Totes dues peces comencen de manera similar, mostrant-nos petites escenes que demostren que vivim a un món on les feines, massa sovint, són alienants, no tenen en compte els drets dels treballadors o, senzillament, són un perill per a la nostra salut mental. Però si bé Joan Yago va optar per explicar-nos aquesta realitat des de la perspectiva de les persones que es veuen atrapades en aquestes feines injustes i sense sentit, Raquel Loscos i Salvador S. Sánchez fan un pas enrere i dibuixen el context, que no és altre que el capitalisme salvatge que vivim actualment.

I un cop detectat l’enemic, no es queden aquí, sinó que imaginen què passaria si un bon dia les peces més petites de l’engranatge decidíssim actuar de maneres inesperades. Un cop assumit que “no som la nostra feina”, podem fer caure el capitalisme des de les nostres feines alienants?

La Companyia Casa Real té una resposta i ens la presenta en un muntatge carregat d’humor i més profunditat del que podria semblar a simple vista.

La posada en escena és molt senzilla: una pantalla per projectar els “testimonis” de grans figures internacionals que també volen acabar amb el capitalisme (Angela Merkel, Björk, Britney Spears…) i quatre actrius que s’encarreguen de tota la resta. Rocío Manzano, Laura Vila Kremer, Sara Sansuan i Anna Tamayo mostren una gran versatilitat i vis còmica a l’hora de donar vida a un ampli catàleg de dones a la vora d’un atac de nervis i aconsegueixen crear tota mena d’espais i ambients sobre un escenari pràcticament nu.

17 simpàtiques maneres d’acabar amb el capitalisme amaga, sota una aparença de comèdia lleugera, un teatre compromès, que busca despertar consciències i crida a la revolució quotidiana. Un text intel·ligent i divertit que ningú no s’hauria de perdre.

17 simpàtiques maneres d’acabar amb el capitalisme
Dramatúrgia: Raquel Loscos i Salvador S. Sánchez. Direcció: Salvador S. Sánchez i Raquel Loscos. Repartiment: Rocío Manzano, Sara Sansuan, Anna Tamayo i Laura Vila Kremer amb la col·laboració especial d’Oriol Guinart. Veus: Sara Loscos i Lola Sans. Dobladors: Montse Barcón, Xavi Bundó, Òscar Dalmau, Alba Forés, Oriol Guinart, Jordi Graupera, Lídia Heredia i Mònica Roca. Falca: Montse Llussà. Escenografia i il·luminació: Alberto Merino i Gerard Orobitg. Audiovisuals: Ramón Frías (Lapso Films). Vestuari: Cinta Moreno. Himne: Modesto Lai i Gritney Spiars. Construcció d’escenografia: Nacho Ullua. Assessoria de moviment: Marta Filella. Fotografia: Jara Diotima i Quim Garcia Turon. Vídeos promocionals: Adrian Erre i Gerardo del Castillo. Amb la col·laboració de: Pitagora Bcn, Norma Vilà, Gerardo Tamayo, L’Espiga.
Sala: Teatre Tantarantana. Data: 28/04/2016. Fotografia: (c) Quim Garcia Turon.

Comparteix aquesta entrada a:

4 Comments

 1. David 03/05/2016 at 20:37

  Fresca, reflexiva, divertida, molt recomanable

  Reply
  1. Gema Moraleda 04/05/2016 at 09:01

   Totalment d’acord, David.

   Gràcies per comentar!

   Reply
 2. Ren Estrugo 14/05/2016 at 16:01

  Encantadora! Acabar amb el capitalisme mai havia estat tan divertit. 😉

  Reply
  1. Gema Moraleda 14/05/2016 at 17:28

   Mai més ben dit.

   Gràcies per comentar, Ren!

   Reply

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.