Ricard de 3r

Confesso que no tenia gaire clar què anava a veure quan vaig reservar per Ricard de 3r, però va haver-hi quelcom en la newsletter de la Sala Beckett que em va despertar la curiositat. Tant de bo sempre que em planto a un teatre sense saber què vaig a veure rebés sorpreses tan agradables.

Ricard de 3r és una obra d’un actor, però em nego a anomenar-la monòleg. El que ha escrit Gerard Guix i tan increïblement interpreta Quim Àvila no és un monòleg, és una peça teatral atípica. Imagineu per un moment que algú hagués instal·lat una càmera de seguretat a la vostra habitació quan teníeu 15 anys. Segurament el que haurien gravat les cintes seria molt semblant al que veiem a la sala petita de la Beckett. Quim Àvila interpreta un adolescent amb tots els problemes que un pot esperar d’algú d’aquesta edat: la noia que li agrada passa d’ell, té problemes amb la família, els companys d’escola li fan el buit… L’habitació del Ricard és el seu castell. En el seu interior hi escolta música, es connecta a Internet, llegeix, somnia… Un bon dia, Ricard III de Shakespeare cau a les seves mans i això el canviarà per sempre. No us explico més perquè, tot i que l’obra té un dels desenvolupaments més originals que he vist en temps, no us vull esguerrar la sorpresa. Ricard de 3r s’ha de viure (sí, he dit viure), cal gaudir de Quim Àvila en directe i acompanyar-lo en la intimitat de la seva habitació. No us preocupeu si no en sabeu res de Ricard III, no us cal. Creieu-me. Ho entendreu tot.

I tornant a l’habitació de Ricard de 3r, m’ha resultat molt interessant veure amb molt poques setmanes de diferència dues obres que parlen de l’adolescència des de l’habitació del protagonista: Teenage Dream i Ricard de 3r. Tot i que tenen tons completament diferents (la primera és molt gamberra i la que ens ocupa pràcticament naturalista) i tracten temes concrets molt diferents (la primera, la família, i la segona, l’individu), totes dues estan d’acord en què l’adolescència es resumeix en una repetició de dies iguals dins d’una habitació customitzada. Us asseguro que poder comparar totes dues és d’allò més interessant.

Ricard de 3r és una experiència diferent i única; totalment recomanable si voleu explorar els límits d’allò que es pot fer sobre un escenari sense deixar de ser indiscutiblement teatral. I, si us plau, recordeu el nom de Quim Àvila: si és capaç de fer això amb l’edat que té, no vull ni pensar què li podem veure fer d’aquí uns quants anys. Increïble.

Ricard de 3r – Autor: Gerard Guix. Directora: Montse Rodríguez. Repartiment: Quim Àvila. Sala: Sala Beckett. Data: 15/02/15. Fotografia: (c) Àgata Casanovas.

Comparteix aquesta entrada a:

1 Comment

  1. Pingback: Adela (Women's white long sleeve sport shirts) - Somnis de teatre

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.